Beeldende therapie

beeldendtherapie_box

Kunstzinnige therapie beeldend heeft een helend effect op mensen. Met beeld en kleur kunnen mensen uiting geven aan wat er in hen leeft. Dit heet expressie. Daarnaast heeft kunstzinnige therapie een impressieve werking: de oefeningen die de therapeut aanbiedt laten de client de gezondmakende werking van kleur en vorm.

Kunstzinnige therapie is een ervaringsgerichte therapie. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Dit proces is gericht op het verkrijgen van inzicht en stimuleren van ontwikkeling en genezing.

Kunstzinnige therapie is van oorsprong medisch georiënteerd en is aanvullend op de reguliere, medische en psychische behandeling. De therapie kan zowel individueel als in groepsverband worden gevolgd. Deze therapievorm wordt gebruikt bij onder meer lichamelijke en psychische klachten. Bijvoorbeeld bij kanker, levensvragen, trauma- en rouwverwerking, burn-out, depressiviteit en gedragsmoeilijkheden.

Beeldende kunstzinnige therapie gebruikt verschillende technieken uit de beeldende kunst, zoals tekenen, schilderen en boetseren. De therapeut onderzoekt welke materialen en welke werkvormen het beste passen bij de vraag van de cliënt. Hij/zij bedenkt opdrachten die de cliënt meer in balans kan brengen en sterker en gezonder maakt. Opdrachten gericht op het op gang brengen van

  • ontwikkelingsprocessen
  • bewustwording van gedrag
  • concentratie
  • ontspanning
  • pijnvermindering

Kunstzinnige therapie brengt balans tussen hoofd, hart en handen!

De beeldend therapeuten van Vaktherapie Haaglanden zijn Roos Schippers.